Naturalny olej z czarnuszki ze względu na swój bogaty skład oraz właściwości ma bardzo szerokie zastosowanie. Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno.
Olej z nasion czarnuszki jest nierafinowany, dzięki czemu zachowuje mnóstwo swoich naturalnych właściwości. W oleju znajduje się wysokie stężenie kwasów nienasyconych, wśród których można wymienić między innymi kwasy Omega-3, Omega-6 oraz kwas linolowy.
Olej z czarnuszki polecany jest osobom, które chcą zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Olej ten wykazuje właściwości regulujące metabolizm węglowodanów i obniżające glikemię poposiłkową, czyli poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Działa podobnie i z takim samym skutkiem, co metformina (lek stosowany w leczeniu cukrzycy).
Olej z nasion czarnuszki zawiera tymochinon i nigellon, blokujących wydzielanie histaminy, wspomagając tym samym leczenie alergii.
Olej z czarnuszki pomaga w zwalczaniu wirusów oraz chroni przed patogenami.
Regularne stosowanie oleju czarnuszki przynosi korzystne efekty dla organizmu, zapobiegając insulinooporności i cukrzycy typu 2, oraz wzmacniając odporność.