Tetraizopalmitynian askorbylu w kosmetykach

Tetraizopalmitynian askorbylu w kosmetykach

Tetraizopalmitynian askorbylu (nazywanego również ATIP) jest formą witaminy C, która jest w stanie rozpuszczać się w tłuszczach, co sprawia, że jest dużo bardziej stabilna od pozostałych pochodnych witaminy C. Posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dodatkowo zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry i sprawia, że staje się ona gładsza. 

Masło Shea – właściwości i zastosowanie

masło shea właściwości

Masło Shea, zwane również masłem karité, jest rodzajem oleju pozyskiwanego z afrykańskiego drzewa Shea (Masłosza parka). Drzewo to występuje naturalnie na obszarze suchej afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Z jego rozgniecionych nasion ekstrahuje się biały tłuszcz o twardej konsystencji zwany popularnie masłem Shea. Od wieków Afrykanie używają go do celów kosmetycznych i spożywczych, ale obecnie produkt ten jest już znany globalnie.

Czym jest sulbutiamina i jak działa na organizm

Czym jest sulbutiamina

Sulbutiamina powstała w wyniku fuzji dwóch cząsteczek tiaminy połączonych mostkiem disiarczkowym. W procesie otrzymywania cząsteczka zyskała właściwości lipofilne, dzięki czemu jest zdecydowanie bardziej biodostępna. Wśród innych pochodnych wyróżnia ją zdolność dostarczania tiaminy do mniej dostępnych tkanek, w tym przekraczania bariery krew-mózg.

Strona używa plików cookies w celach wymienionych w Polityce Prywatności.
Ustawienia dotyczące cookies możesz zmienić w konfiguracji Twojej przeglądarki internetowej.