Właściwości oleju z ostropestu plamistego

olej z ostropestu plamistego właściwości

Swoją pozycję ostropest zawdzięcza przede wszystkim temu, że otrzymywane z niego surowce stanowią unikalne źródło sylimaryny. Dzięki wyjątkowej kompozycji chemicznej i wynikających z niej właściwościom biologicznym, owoce i olej z nasion ostropestu plamistego znajdują szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.

Olej z orzechów włoskich i jego zastosowanie w kosmetyce

Olej z orzechów włoskich i jego zastosowanie w kosmetyce

Dzięki wysokiej zawartości wspomnianych związków olej z orzechów włoskich wykazuje szereg korzystnych właściwości wykorzystywanych w kosmetyce. Obecne w nim kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwasy linolowy i α-linolenowy, poprawiają barierę lipidową naskórka, chronią przed transepidermalną utratą wody i normalizują metabolizm skóry.

Strona używa plików cookies w celach wymienionych w Polityce Prywatności.
Ustawienia dotyczące cookies możesz zmienić w konfiguracji Twojej przeglądarki internetowej.