Polisacharydy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Polisacharydy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Polisacharydy, znane także jako cukry złożone lub wielocukry, dzięki swoim właściwościom fizykochemicznym znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Co je wyróżnia i jakie role mogą pełnić w kosmetykach?

Właściwości polisacharydów

Polisacharydy to w większości związki o dużej masie cząsteczkowej, zbudowane z reszt monosacharydowych i ich pochodnych. W odróżnieniu od monosacharydów nie rozpuszczają się w wodzie lub tworzą z nią układy koloidalne, są też zazwyczaj pozbawione smaku i zapachu. W kontakcie z wodą często wykazują właściwości żelujące, dzięki czemu wykazują zdolność do wiązania wody i cenione w kosmetyce działanie nawilżające, zapobiegające wysuszaniu skóry. 

Popularne polisacharydy w kosmetyce

W składzie kosmetyków można znaleźć liczne polisacharydy, pełniące zarówno rolę substancji pomocniczych, jak i wpływających na działanie pielęgnacyjne lub lecznicze produktu. Wiele z nich to produkty naturalne, otrzymywane z roślin, grzybów, alg, a nawet skorupiaków i bakterii. Jakie są zastosowania najpopularniejszych wielocukrów w przemyśle kosmetycznym?

Skrobia

Skrobia, zawierająca w swoim składzie amylopektyny, jest pozyskiwana z ziemniaków, kukurydzy, ryżu, pszenicy oraz owsa. Dzięki zdolności do pęcznienia i tworzenia hydrokoloidu może być ona stosowana jako zagęszczacz i koemulgator w masach kosmetycznych oraz wypełniacz do fluidów i pudrów.

Dodatkowo, skutecznie pochłania ona nadmiar sebum i wodę ze skóry, co znajduje zastosowanie przy produkcji dezodorantów i antyperspirantów. Może także poprawiać przyleganie do skóry i właściwości kryjące kosmetyków „prasowanych” takich jak bronzery, róże czy cienie do powiek.

Celuloza i jej pochodne

W kosmetyce celuloza jest stosowana w postaci mikrokrystalicznej – kryształów o wymiarach 20 – 150 nm. Jej specyficzna struktura sprawia, że w kontakcie z wodą tworzy żele, a także wykazuje właściwości stabilizujące emulsje i zapobiega rozwarstwianiu się stałych i ciekłych składników.

Spośród innych zastosowań pochodnych celulozy można znaleźć poprawę struktury maseczek i past do zębów czy regulację lepkości w szamponach i kremach do golenia.

Kwas hialuronowy

Do polisacharydów należy także popularny w kosmetykach kwas hialuronowy – glikozoaminoglikan, obecny we wszystkich żywych organizmach. Poprzez wiązanie wody w naskórku poprawia on elastyczność i sprężystość skóry, przeciwdziała jej przesuszaniu i wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe. Bywa także stosowany w kosmetykach jako nośnik ułatwiający przenikanie produktu do głębszych warstw skóry.

Chityna

Chityna to obecny w ścianach komórkowych bakterii, grzybów i wodorostów polisacharyd zbudowany z cząsteczek β-glukozaminy, połączonych wiązaniami β-1,4-glikozydowymi. Podobnie jak chitozan znajduje ona zastosowanie w produktach wspomagających gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn.

Alginian sodu

Innym popularnym polisacharydem, który także może być pozyskiwany z wodorostów jest alginian sodu. Wykazuje on zdolność do zagęszczania i żelowania roztworów, dzięki czemu znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności E401. Jest także stosowany w przemyśle kosmetycznym, przede wszystkim jako środek zatrzymujący wilgoć i zagęszczający.

Można go znaleźć w składzie szminek (umożliwia jej utrzymanie na ustach), jak i maści czy balsamów (nawilża skórę). Wykazuje właściwości nawilżające, odżywcze, uelastyczniające i ujędrniające, a także łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia.


Literatura:

https://biotechnologia.pl/kosmetologia/naturalne-polimery-stosowane-w-kosmetyce,15232
https://portal.abczdrowie.pl/polisacharydy

We use Cookies - By using this site or closing this you agree to our Cookies policy.
You can change cookie settings in the configuration of your web browser.