Alkohol cetylowy w kosmetykach

alkohol cetylowy w kosmetykach

Czy każdy alkohol w preparatach kosmetycznych jest zły?

Pierwsze skojarzenie ze słowem „alcohol” w produktach kosmetycznych zazwyczaj jest bardzo negatywne. Przywołuje na myśl przede wszystkim alkohol etylowy (INCI: Alcohol denat., Alcohol, Ethanol lub Ethyl Alcohol), który w oczach konsumentów ma właściwości odwadniające, wysuszające i podrażniające skórę.

Należy jednak pamiętać, że takie działanie bywa pożądane w niektórych  produktach, np. w żelach antybakteryjnych. Dzięki odtłuszczeniu skóry spełnia on funkcję promotora przenikania, pomagając wniknąć składnikom zawartym w kosmetyku w głąb skóry.

Ponadto alkohol etylowy bardzo często nie występuje w produktach kosmetycznych samodzielnie. Oprócz niego zawarte są w nich także surowce o działaniu regenerującym, renatłuszczającym i nawilżającym, które zabezpieczają skórę przed nadmiernym przesuszeniem. Innymi surowcami, które przez słowo „alcohol” jest mylnie negatywnie kojarzone, są alkohole tłuszczowe, cechujące się odmiennymi właściwościami. W ich poczet zalicza się m.in. alkohol cetylowy (INCI: Cetyl Alcohol), alkohol cetylostearynowy (INCI: Cetearyl Alcohol) oraz alkohol izocetylowy (INCI: Isocetyl Alcohol). Alkohole z tej grupy zmiękczają i wygładzają naskórek. W preparacie kosmetycznym pełnią one funkcje zagęstnika, stabilizatora i w niektórych przypadkach koemulgatora.

Właściwości alkoholu cetylowego

Alkohol cetylowy to emulgator W/O, który umożliwia powstawanie emulsji, czyli układu dwóch niemieszających się cieczy, której jedna faza jest rozproszona w drugiej. Taki typ emulsji, tj. woda w oleju, powstaje w wyniku występowania wody w formie zdyspergowanej (rozproszonej). Przyczynia się to do uzyskania lekkich form kosmetycznych, które szybko się wchłaniają.

Alkohol cetylowy pełni także funkcję modyfikatora reologii, zwiększając lepkość produktów kosmetycznych. Tworzy na powierzchni włosów i skóry warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z ich powierzchni, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza je i wygładza.

Budowa chemiczna alkoholu cetylowego

Alkohol cetylowy zalicza się do organicznych związków z grupy alkoholi, które charakteryzuje znajdująca się w łańcuchu grupa hydroksylowa (-OH). W zależności od liczby grup wodorotlenowych i długości łańcucha węglowego związki cechują się różnymi właściwościami fizykochemicznymi.

Stan skupienia omawianego alkoholu cetylowego (C16H33OH), którego łańcuch węglowy ma szesnaście atomów węgla, to  ciało stałe, jednak w porównaniu do związków z krótszymi członami szeregu homologicznego prawie nie rozpuszcza się w wodzie. Wszystko za sprawą ułożenia grupy hydroksylowej – im dłuższy łańcuch węglowy, tym wpływ tej grupy maleje. Dłuższy łańcuch węglowy ma również wpływ na temperaturę wrzenia – jest ona niższa.

Alkohol cetylowy w kosmetykach

Alkohole to bardzo obszerna grupa związków chemicznych, które wykazują odmienne właściwości w zależności od swojej struktury. Nie należy ich generalizować i negatywnie się do nich nastawiać. Na przykładzie alkoholu cetylowego jasno można stwierdzić, że surowiec z dopiskiem „alcohol” może dobroczynnie wpływać zarówno na masę kosmetyczną, jak i na skórę.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach wymienionych w polityce prywatności.
Możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.