Zastosowanie oleju ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów, jako źródło licznych mikro- i makroelementów, cieszy się szerokim zastosowaniem w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. W jakich wskazaniach jest szczególnie polecany?

Skład chemiczny oleju ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów jest otrzymywany metodą tłoczenia na zimno i późniejszej rafinacji. Stanowi on bogate źródło kwasów tłuszczowych – zarówno nasyconych (kwas palmitynowy, stearynowy), jak i nie nienasyconych (kwas oleinowy, linolowy). Zawiera także duże ilości fitosteroli (z dominacją beta-sitosterolu i 5-awenasterolu) oraz tokoferoli znanych z silnego działania przeciwutleniającego, w szczególności α-tokoferolu. Do innych cenionych związków obecnych w oleju ze słodkich migdałów należą skwalen, sole mineralne i witaminy A, B1, B2, B6 i D.

Zastosowania oleju ze słodkich migdałów

Bogactwo składników tłuszczowych, jak i odżywczych, sprawia, że olej ze słodkich migdałów znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Cenione są jego właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, bezpośrednio przekładające się na korzystny wpływ na nasze zdrowie, a także możliwość wykorzystania jako substancję pomocniczą.

Olej ze słodkich migdałów w kosmetyce

Olej ze słodkich migdałów wykazuje dobrze udokumentowane działanie w kosmetyce i dermatologii. Działa nawilżająco i ogranicza przezskórną utratę wody, a także wspomaga łagodzenie objawów atopowego zapalenia skóry i chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Co szczególnie istotne, olej ze słodkich migdałów jest składnikiem o delikatnym działaniu i znikomym działaniu uczulającym, podrażniającym. Może być z powodzeniem stosowany w ciąży w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów, jak i u niemowląt, wykazując wysoką skuteczność w zapobiegniu pieluszkowemu zapaleniu skóry. Sprawdza się także u osób o skórze wrażliwej i atopowej, jak i cierpiących na schorzenia skórne takie jak egzema czy łuszczyca.

Olej ze słodkich migdałów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Olej ten może być jednak stosowany nie tylko na skórę, ale także spożywczo. Włączając go do diety można czerpać korzyści nie tylko z jego smaku, ale także pozytywnego wpływu na zdrowie. Jak wskazują badania, olej ze słodkich migdałów pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, przy jednoczesnym utrzymaniu odpowiedniego poziomu HDL.

Działanie to jest szczególnie cenione w profilaktyce miażdżycy. W literaturze można znaleźć także doniesienia o potencjalnym korzystnym wpływie oleju ze słodkich migdałów na poziom glukozy we krwi i produkcję insuliny, działanie to, wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy, nie zostało jednak jeszcze jednoznacznie potwierdzone.

Olej ze słodkich migdałów w chorobach neurologicznych

Innym wartym uwagi wskazaniem do stosowania oleju ze słodkich migdałów jest jego potencjalne działanie na układ nerwowy i mózg. Badania na zwierzętach wskazują, że może być on skutecznym środkiem wspomagającym pamięć i zapobiegającym rozwojowi demencji starczej czy choroby Alzheimera. Inne eksperymenty wykazały także pozytywne działanie w łagodzeniu stanów lękowych i depresji. Obiecujące wyniki przynoszą także badania kliniczne z udziałem ludzi. Olej ze słodkich migdałów wstępnie wykazał skuteczność między innymi w łagodzeniu objawów ADHD u dzieci, a kilka prac wskazuje na korzyści płynące ze stosowania go łącznie z olejkiem lawendowym w aromaterapii bezsenności, stresu, zaburzeń lękowych i bólu.

Olej ze słodkich migdałów w formulacji

Oprócz typowych wskazań medycznych i kosmetycznych, olej ze słodkich migdałów znajduje także zastosowanie w formulacji leków i kosmetyków. Obejmuje to nie tylko, wspomniane już, łączenie oleju ze słodkich migdałów z olejkiem lawendowym w celu wzmocnienia efektów aromaterapii. Składnik ten znany jest także jako naturalny środek poprawiający przenikanie substancji czynnych do organizmu – działanie to było badane zarówno w kontekście poprawy przenikania składników żeli i plastrów transdermalnych, jak i hormonów w aerozolach donosowych.


Literatura:

  1. Blaak J, Staib P. An updated review on efficacy and benefits of sweet almond, evening primrose and jojoba oils in skin care applications. Int J Cosmet Sci. (2022); 44:1-9.
  2. Ouzir M, El Bernoussi S, Tabyaoui M i wsp. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety. Compr Rev Food Sci Food Saf. (2021);1-44.
  3. https://www.medonet.pl/zdrowie,olej-ze-slodkich-migdalow—wlasciwosci,artykul,1727569.html
We use Cookies - By using this site or closing this you agree to our Cookies policy.
You can change cookie settings in the configuration of your web browser.