Olej z pestek moreli – zastosowanie w branży kosmetycznej i medycznej

olej z pestek moreli zastosowanie

Olej z pestek moreli uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno. Stanowi on bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, co pozwala na regulację poziomu cholesterolu. Jest zaliczany do grupy naturalnych emolientów.

Największe tereny plantacyjne moreli należą do Turcji, Włoch, Iranu i Algierii. Z owoców moreli produkować
można dżemy i soki. Aby nie marnować pestek zaczęto wytwarzać z nich oleje.

Olej z pestek moreli ma złocisty kolor, a smak można określić jako migdałowo-marcepanowy. Pestki moreli były początkowo traktowane jako odpad, więc aby w pełni wykorzystać właściwości owocu, zbadano, że pestka również posiada skład, który pozwoli na otrzymanie z niej produktu o korzystnych właściwościach.

Właściwości oleju z pestek moreli:

Olej z pestek moreli dokładnie nawilży przesuszoną skórę, odżywi suche końcówki włosów.

Olej ten należy do grupy antyoksydantów – pomaga wyłapywać wolne rodniki, które mogą powodować powstawanie zmarszczek. Olej z pestek moreli pomaga również zredukować stany zapalne.

Do podstawowego działania oleju z pestek moreli zaliczamy: wzmocnienie, wygładzenie, uelastycznienie skóry, redukcję zmarszczek, złagodzenie stanów zapalnych i przyspieszenie gojenia, pomaga wyrównać koloryt skóry.

Skład oleju z pestek moreli:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • witamina E,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • fitosterole,
  • kwas oleinowy,
  • kwas linolowy,
  • kwasy omega 3 i 6,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • związki fenolowe,
  • sole mineralne.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym:

W kuchni oleju z pestek moreli możemy używać jako dodatku do owsianek, sałatek, surówek, sosów i deserów. Należy pamiętać, aby nie podgrzewać oleju, gdyż w podwyższonej temperaturze straci swoje cenne właściwości.

Zastosowanie w przemyśle kosmetycznym:

Olej z pestek moreli nawilży przesuszoną skórę i zniszczone końcówki włosów. Może być środkiem leczniczym w przypadku łupieżu. Jeśli chodzi o włosy, pomoże im przywrócić dawny blask i wzmocni końce.

Będzie również świetnym dodatkiem do gotowych już kremów, wystarczy dodać kilka kropli do stosowanego na co dzień kremu i cieszyć się dobrodziejstwem oleju z pestek moreli.

Olej ten zapobiega podrażnieniom, zaczerwienieniom i przesuszeniu skóry. Zapewnia odżywienie, ukojenie i pielęgnację skóry. Łagodzi, rewitalizuje, odżywia i regeneruje skórę oraz włosy. Reguluje poziom sebum, likwiduje obrzęki pod oczami, może pobudzać wzrost włosów. Przywraca blask i nawilżenie wysokoporowatym włosom.

Produkty kosmetyczne, które mogą zawierać w swoim składzie olej z pestek moreli:

  • Kremy
  • Maski do włosów
  • Maski do twarzy,
  • Serum do skórek i paznokci,
  • Olejek do kąpieli,
  • Balsam,
  • Dodatek do peelingów,
  • Wcierka do włosów,
  • Olejek na końcówki,
  • Olejek do masażu.

Zastosowanie w przemyśle medycznym i farmaceutycznym:

Olej z pestek moreli sprawdzi się w leczeniu trądziku, łupieżu, kaszlu, astmy i zaparć. Znajduje zastosowanie w przypadku leczenia chorób układu krążenia. Obecne w oleju kwasy tłuszczowe mogą spowalniać rozwój miażdżycy i pozytywnie wpływać na poziom LDL.

Spożywanie oleju z pestek moreli może wspomóc wzmocnić odporność organizmu. Jeśli przyjmujemy olej z pestek malin doustnie należy pamiętać, aby nie przekraczać dawki 1-
2 łyżek dziennie. W oleju z pestek malin obecna jest amigdalina, w której zawarty jest cyjanowodór oraz aldehyd benzoesowy, które mogą doprowadzić do zatruć. Jednak zachowując umiar nie należy obawiać się negatywnych skutków spożywania.

Jak stosować olej z pestek moreli?

Należy pamiętać o dziennej zalecanej dawce 1-2 łyżki, w przypadku osób poniżej 12 roku życia, nie należy stosować tego oleju. W kosmetyce można stosować jako samodzielny produkt lub dodatek do gotowych już kosmetyków.

Jak przechowywać olej z pestek moreli?

Olej ten należy przechowywać szczelnie zamknięty, z dala od źródła ciepła i światła, po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce. Należy pozostawić w miejscu niewidocznym dla dzieci.

Podsumowanie:

Olej z pestek moreli posiada zastosowanie w kosmetyce, w przemyśle spożywczym, a także w medycynie/ farmacji. Sprawdzi się w codziennej pielęgnacji, zadba o skórę, włosy i paznokcie. Olej będzie świetnym dodatkiem do sałatek i potraw serwowanych na zimno, należy jednak pamiętać o dozwolonej dawce dziennego spożycia. W medycynie i farmacji pomoże regulować poziom cholesterolu, sprawdzi się w przypadku zaparć i leczeniu trądziku.


Bibliografia:

Olej z pestek moreli – właściwości lecznicze i porady | PSNT (poznajsienatluszczach.pl)
Olej z pestek moreli – właściwości i działanie. Jak stosować olej z pestek moreli? (ekologia.pl)
Olej z moreli – na skórę, włosy czy do picia? W jakim celu stosować olej z pestek moreli? (wapteka.pl)
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców,
Goździk Patrycja, Wroniak Małgorzata, Florowska Anna, 202

Strona używa plików cookies w celach wymienionych w Polityce Prywatności.
Ustawienia dotyczące cookies możesz zmienić w konfiguracji Twojej przeglądarki internetowej.