Olej sacha inchi w przemyśle farmaceutycznym

olej sacha inchi zastosowanie

Olej sacha inchi pozyskiwany jest z nasion rośliny Plukenetia volubilis, powszechnie występującej w Ameryce Południowej. Przez rdzennych mieszkańców wykorzystywana była od zawsze, głównie w celach spożywczych i kulinarnych, jednak część plemion używało nasion do wyrobu kremów do ciała oraz maści, stosowanych przeciwbólowo i do łagodzenia podrażnień skóry.

Olej sacha inchi – właściwości

W ostatnich latach olej pozyskiwany z tej rośliny zdobywa popularność, głównie z uwagi na swój unikatowy skład i właściwości. Nawet do 50% składników nasion stanowią bowiem lipidy – w większości wielonienasysone kwasy tłuszczowe – w tym dwa niezbędne dla człowieka: kwas linolowy i linolenowy. Kwasy te biorą udział w cyklach biochemicznych w organizmie człowieka oraz w regulacji czynności fizjologicznych. Kwas linolenowy zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, reguluje ciśnienie krwi.

Badania kliniczne potwierdzają, że spożywanie kwasu linolenowego obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, a także obniża poziom cholesterolu LDL, uznawanego za „złą” frakcję cholesterolową. Zaobserwowano także spadek ciśnienia tętniczego krwi u osób spożywających olej sacha inci. Kwasy te mają także pozytywny wpływ na nastrój, łagodząc symptomy depresji. Niskie stężenia kwasu linolenowego wykrywane są także u osób cierpiących na chorobę Alzheimera, co sugeruje związek kwasu linolenowego z procesami regulującymi pamięć.

Olej sacha inchi do jedzenia

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Spożywanie niewielkich ilości oleju sacha inci może mieć zatem dobroczynny wpływ na zdrowie ludzi. Z uwagi na niską zawartość białek (<1%) produkt ten nie powinien także powodować odczynów alergicznych. Olej sacha inchi może być stosowany w żywności lub jako dodatek do sałatek.

Olej sacha inchi w kosmetykach

Dodatkowo, olej ten może być wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Badanie przeprowadzone z udziałem ochotników, stosujących olej sacha inchi na skórze wykazało, że stopień nawilżenia skóry jest podobny, jak w przypadku stosowania oliwy z oliwek, zaś sam olej był łagodny dla skóry i nie powodował podrażnień. Olej ma właściwości okluzyjne, hamuje parowanie wody z powierzchni skóry, a dodatkowo – nawilża ją.

Badania na kulturach tkankowych wykazały także, że olej sacha inchi nie powoduje uwolnienia mediatorów prozpalanych z komórek, a zatem jest bezpieczny i może być stosowany przez osoby z problemami skórnymi. Niedobory kwasu linolenowego oraz linolowego mogą zaś prowadzić do uszkodzenia bariery naskórkowej i w rezultacie rozwoju zmian zapalnych.  

Dodatkowo, olej stanowi bogate źródło tokoferolu i beta-karotenu.  Z uwagi na wysoką zawartość witaminy E (nawet do 31,5 mg/100 g), zwaną witamina młodości, olej ma właściwości antyoksydacyjne i chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu wspomaga procesy regeneracji naskórka oraz redukcji zmarszczek na powierzchni skóry. Stymulując skórę do produkcji kolagenu i elastyny, poprawia także jej elastyczność.

Ponieważ witamina E ma zdolność penetracji warstwy lipidowej, uszczelnia ją i wzmacnia. Witamina A, zawarta w oleju, ma działanie przeciwstarzeniowe. Badania naukowe dowiodły, że retinol i retinoidy opóźniają procesy starzenia. Witamina A uelastycznia skórę, likwiduje przebarwienia oraz stymuluje produkcję włókien kolagenowych. Suplementacja produktami bogatymi w kwas linolowy i linolenowy jest szczególnie zalecana w przypadku chorób skóry – w tym atopowego zapalenia skóry. W tej jednostce chorobowej działać można na dwa sposoby: spożywając niewielkie ilości oleju oraz stosując kosmetyki bogate w olej na skórę.

Olej sacha inchi uznawany jest za nietoksyczny i całkowicie biodegradowalny. Badania na zwierzętach wykazały, że olej nie ma potencjału mutagennego, nie jest także karcynogenny. W Stanach Zjednoczonych oznaczony został przez FDA jako całkowicie bezpieczny symbolem GRAS (ang. Generally Recognized As Safe). Badania wykazały także, że olej sacha inchi nie wykazuje toksyczności ostrej po podaniu doustnym ani podostrej przy dłuższym stosowaniu.

Do 2020 roku nie zidentyfikowano żadnych danych wskazujących na niekorzystne skutki spożywania oleju u zwierząt lub ludzi.


Literatura:

Liu AG, Ford NA, Hu FB, Zelman KM, Mozaffarian D, Kris-Etherton PM. A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutr J. 2017;16(1):53. Published 2017 Aug 30. doi:10.1186/s12937-017-0271-4

Farvid MS, et al. Dietary linoleic acid and risk of coronary heart disease: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 2014;130(18):1568–1578.

Soimee W, Nakyai W, Charoensit P, Grandmottet F, Worasakwutiphong S, Phimnuan P, Viyoch J. Evaluation of moisturizing and irritation potential of sacha inchi oil. J Cosmet Dermatol. 2020 Apr;19(4):915-924.

GRAS Notice (GRN) No. 506 http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/NoticeInventory/default.htm

Srichamnong W, Ting P, Pitchakarn P, Nuchuchua O, Temviriyanukul P. Safety assessment of Plukenetia volubilis (Inca peanut) seeds, leaves, and their products. Food Sci Nutr. 2018;6(4):962-969.

Penagos-Calvete D, Duque V, Marimon C, Parra DM et al. Glycerolipid Composition and Advanced Physicochemical Considerations of Sacha Inchi Oil toward Cosmetic Products Formulation. Cosmetics 2019, 6(4), 70.

Strona używa plików cookies w celach wymienionych w Polityce Prywatności.
Ustawienia dotyczące cookies możesz zmienić w konfiguracji Twojej przeglądarki internetowej.