Jak stosować olej z pestek malin?

olej z pestek malin zastosowanie

Olej z pestek malin otrzymujemy w wyniku tłoczenia na zimno. Po wytłoczeniu otrzymujemy olej, który zapachem może przypominać oliwę z oliwek, a kolor klasyfikuje się w odcieniach brunatno-żółtych. Aby uzyskać olej z pestek malin potrzebujemy wiele nasion, np. do otrzymania 15 litrów oleju potrzebny jest jeden duży kontener malin.

Olej po aplikacji nie zabarwia skóry, a dodatkowo szybko się wchłania. Zapewnia skórze młody i zdrowy wygląd. Olej z pestek malin wdrożono do użytku, kiedy to przy produkcji soku malinowego pozostawały pestki. Aby produkt się nie marnował, zaczęto tłoczyć z nich olej.

Skład oleju z pestek malin:

W składzie oleju z pestek malin obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe, omega-3, omega-6, witamina A i E, C, PP, flawonoidy, karotenoidy (m.in. beta-karoten), polifenole – kwas elagowy (przeciwutleniacz), sole mineralne (potas, żelazo).

Zastosowanie oleju z pestek malin:

Olej z malin świetnie sprawdzi się w przypadku pielęgnacji skóry przesuszonej, jak i wrażliwej, alergicznej. Może przyczynić się do rozjaśnienia przebarwień obecnych na skórze. Należy do grupy substancji wykazujących działanie antyoksydacyjne. Olej z pestek malin może, dzięki zawartości antyoksydantów wychwytywać wolne rodniki, a także działać antybakteryjnie i antyseptycznie.

Olej z pestek malin wzmacnia barierę lipidową naskórka. Chroni skórę przed utratą nawilżenia, sprawdzi się w przypadku cery dojrzałej. Również odnajdzie się w pielęgnacji włosów – można go zastosować na przesuszone końcówki. Pomoże przywrócić włosom blask i wzmocni je. Zawarty w oleju kwas elagowy wykazuje działanie przeciw rodnikowe. Może łagodzić podrażnienia, oparzenia posłoneczne.

Olej z pestek malin – zastosowanie:

  • serum do włosów, serum pod oczy,
  • maska na twarz- działanie pielęgnacyjne,
  • dodatek do kąpieli,
  • środek po opalaniu,
  • serum do paznokci i skórek,
  • dodatek w kosmetykach przeciwstarzeniowych,
  • dodatek w kosmetykach przeciwtrądzikowych,
  • w szamponach oraz odżywkach do włosów,
  • balsam do ust,
  • olejki do masażu,
  • w preparatach przeciwsłonecznych (olej łagodzi podrażnienia, wspomaga regenerację, absorbuje promieniowanie UV).

Jakie korzyści przynosi stosowanie oleju z pestek malin?

Olej spowalnia procesy rozkładu kolagenu, opóźnia procesy starzenia się skóry (dzięki zawartości antyoksydantów). Może chronić skórę przed działaniem promieniowania UV (niska ochronna). Jest produktem nawilżającym, sprawia, że skóra jest odżywiona oraz napięta.

W wachlarzu właściwości spotkamy również działanie przeciwzapalne – sprawdzi się przy eliminacji podrażnień oraz w zwalczaniu trądziku, pomoże redukować ilość sebum. Olej z pestek malin wykazuje właściwości kojące, łagodzące, a także może przyspieszyć gojenie się ran. Olejek ogranicza transepidermalną utratę wody (TEWL) zachowując przy tym nawilżenie skóry.

Obecność w oleju z pestek malin kwasu α-linolenowego zapewnia działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przyspiesza proces regeneracji skóry. Obecność witamin i karotenoidów zapewnia właściwości antyoksydacyjne. Zawarte tokoferole mają zdolność wyłapywania wolnych rodników, wykazując przy tym działanie przeciwstarzeniowe. Zawarte fosfolipidy pozwalają walczyć z drobnoustrojami, a także działają przeciwzapalnie.

Jak stosować olej z pestek malin?

Olej ten można używać samodzielnie lub jako dodatek do gotowych już kosmetyków. Kilka kropli oleju można rozprowadzić po oczyszczonej wcześniej skórze twarzy, wklepując aż do wchłonięcia. Jeśli mamy na myśli zastosowanie oleju jako maski na noc, jak najbardziej możemy zostawić olej na noc na twarz. Wystarczy kilka kropli rozsmarować na twarzy i pozostawić olej do momentu wchłonięcia się.

Olej z pestek malin może być bazą pod codzienny makijaż, ale sprawdzi się także jako środek do demakijażu. Jeśli mamy ulubiony krem do twarzy można pobrać krem z opakowania, dodać do niego kilka kropli oleju i wmasować wraz z kremem, dzięki temu dodamy do naszego kremu dodatkowych właściwości. W ciągu dnia może być używany jako naturalny filtr słoneczny.

Jak wybrać dobry olej?

Najlepiej sięgać po te, w których składzie nie ma dodatkowych substancji, jedynie występuje sam olej z pestek tłoczonych na zimno. Warto wybrać olej w ciemnej butelce szklanej, co pozwoli na jego prawidłowe przechowywanie i dłuższe zachowanie pożądanych właściwości. Należy zwrócić uwagę na datę ważności produktu, będzie wahać się w przedziale 10-12 miesięcy.

Po otwarciu należy trzymać olej w zakręconym opakowaniu – w ciemnej buteleczce, z dala od źródła światła i ciepła.

Podsumowanie:

Olej z pestek malin stanowi bogate źródło korzyści. Zapewni stworzenie warstwy okluzyjnej, odżywi i zregeneruje skórę. Warto sięgać po niego w ramach codziennej pielęgnacji i korzystać z jego zasobów. Olej z pestek malin znajdziemy w wielu produktach kosmetycznych, ale występuje również jako samodzielny produkt. Obecność kwasu elagowego i tokoferoli sprawia, że należy do grupy przeciwutleniaczy, dzięki czemu znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwstarzeniowych.


Bibliografia

Olejek z pestek malin – właściwości i działanie. Jak stosować olejek z pestek malin? (ekologia.pl)

Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce. Natalia Kalinowska, Izabela Nowak, Aleksandra Zielińska. Pracownia Chemii Stosowanej, Wydział Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. 2/2017

Strona używa plików cookies w celach wymienionych w Polityce Prywatności.
Ustawienia dotyczące cookies możesz zmienić w konfiguracji Twojej przeglądarki internetowej.