Jak stosować olej arganowy?

jak stosować olej arganowy

Data aktualizacji: 14 grudnia, 2022

Olej arganowy nie bez powodu jest nazywany płynnym złotem Maroka. Ten wyjątkowy surowiec, pozyskiwany z owoców endemicznych dla Maroka drzew arganowych (Argania spinosa), jest jednym z najtrudniej dostępnych olejów roślinnych na świecie. Jednocześnie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości olej arganowy jest surowcem bardzo pożądanym w kosmetyce, często określanym jako „eliksir młodości”.

Skład chemiczny oleju arganowego

Frakcja tłuszczowa oleju arganowego składa się przede wszystkim z cenionych w kosmetyce nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu oleinowego (43-49%) i linolowego (29-36%), z dodatkiem nasyconego kwasu palmitynowego (11-15%). Z kolei we frakcji niezmydlającej, stanowiącej około 1% oleju, obecne są sterole (ok. 20-30%) wśród których dominują spinasterol (44%) i szotenol (48%) oraz alkohole triterpenowe (ok. 20%), ksantofile (42%), tokoferole (8%) i inne związki fenolowe. Obok składników tłuszczowych, na szczególną uwagę zasługują tokoferole – pochodne witaminy E o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. W oleju arganowym dominuje γ-tokoferol (81-92%), obecne są także α-tokoferol (2,4–6,5%), β-tokoferol (0,1–0,3%) i δ-tokoferol (6,2–12,8%).

Olej arganowy w kosmetyce

Olej arganowy stosuje się przede wszystkim w kosmetyce – zarówno samodzielnie, jak i jako składnik preparatów złożonych. Jego kompozycja chemiczna obejmująca zarówno nienasycone kwasy tłuszczowe, jak i związki o silnym działaniu przeciwutleniającym, sprawia, że wykazuje on działanie pielęgnacyjne, odżywcze, regeneracyjne, a także obniża wydzielanie sebum.

Olej arganowy stosowany na skórę

Już setki lat temu marokańskie kobiety wykorzystywały olej arganowy w pielęgnacji skóry, a przede wszystkim walce z trądzikiem, wypryskami, bliznami po ospie i pęknięciami skóry. Obecnie zastosowanie to nie tylko się utrzymuje, ale też zostało potwierdzone naukowo.

Dodatkowo, olej arganowy jest szczególnie ceniony ze względu na swoje właściwości nawilżające i przeciwstarzeniowe – nawilża skórę, neutralizuje wolne rodniki, działa odżywczo, wspomaga regenerację i zwiększa elastyczność naskórka. W jego zastosowaniu kosmetycznym istotne są też właściwości fizyko-chemiczne surowca – ma przyjemny zapach, jest doskonale absorbowany przez skórę i szybko się wchłania.

Ze względu na opisane właściwości, olej arganowy może być stosowany jako składnik preparatów kosmetycznych przeznaczonych zarówno do skóry trądzikowej, jak i zniszczonej i dojrzałej. Oprócz kremów, balsamów i serum o działaniu nawilżającym, przeciwzmarszczkowym, odżywczym, może on być też składnikiem mydeł, płynów do golenia, a także używany samodzielnie jako olej do masażu.

Olej arganowy stosowany na włosy i paznokcie

W kosmetyce olej arganowy można stosować także na włosy i paznokcie, które będzie odżywiać i wzmacniać. Zastosowanie oleju arganowego na włosy wiąże się także z dodatkowymi korzystnymi właściwościami – nadaje włosom blasku, nadaje im miękkości, rewitalizuje skórę głowy i ogranicza wydzielanie sebum chroniąc włosy przed nadmiernym przetłuszczaniem. Może być w tym celu stosowany zarówno jako olej do włosów, jak i składnik szamponów i odżywek.

Zastosowanie spożywcze oleju arganowego

Innym sposobem stosowania oleju arganowego jest włączenie go do swojej diety. Pomimo wysokiej ceny, surowiec ten znajduje także zastosowanie spożywcze. Jego oryginalny orzechowy smak i zapach dodają potrawom orientalnego charakteru, a dodatkowo jako składnik diety wykazuje on też korzystny wpływ na zdrowie.

Ze względu na silne działanie przeciwutleniające i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek, olej arganowy sprawdza się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania potwierdzają jego skuteczność w obniżaniu poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, działaniu hipotensyjnym i przeciwmiażdżycowym.


Bibliografia:

1. Charrouf Z, Guillaume D. (2008). Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 110: 632–636 https://doi.org/10.1002/ejlt.200700220

2. Cisowski W, Fecka I, Włodarczyk M. (2017). Owoce arganii (Argania spinosa (L.) Skeels) źródłem oleju tłustego. Postępy Fitoter. 6: 47-53 http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/06/pf_2017_047-053.pdf

3. Guillaume D, Charrouf Z. (2011). Argan oil and other argan products: Use in dermocosmetology. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 113: 403–408 https://doi.org/10.1002/ejlt.201000417

4. Matławska I, Łajs I. (2010). Znaczenie spożywcze, lecznicze i kosmetyczne oleju arganowego. Postępy Fitoter. 2: 106-113 https://www.czytelniamedyczna.pl/3547,znaczenie-spozywcze-lecznicze-i-kosmetyczne-oleju-arganowego.html